Over de opdrachtgever

Made in Africa TV, Tanzania

De opdracht

De introductie van een dagelijkse debat- en actualiteiten TV-programma in Tanzania.

Mijn rol

Mijn passie voor het continent Afrika heeft mij ertoe gebracht om gedurende 5 maanden als vrijwilliger in Tanzania (Arusha en Dar es Salaam) mee te helpen aan de voorbereiding én de marktintroductie van “DalaDala TV” (later MiniBuzz) een reality TV talkshow door en voor gewone Tanzaniaanse mensen die met elkaar het dagelijkse nieuws bespreken. De opnames vonden dagelijks plaats van 7.00 – 9.00 uur in een Daladala (taxibus) en werden diezelfde dag uitgezonden tussen 18.00 – 18.30 uur op TBC1/2.

In nauwe samenwerking met drie andere Nederlandse consultants heb ik met name in de rol van ‘operational manager’ ervoor gezorgd dat er een goede werklocatie (kantoor) was in Dar es Salaam, de sollicitaties mee afgehandeld van de lokale staf (redactie, presentatie en editors), hen dagelijks ‘on the job’ getraind en begeleid gedurende het gehele traject om uiteindelijk het TV programma geheel zelfstandig te kunnen maken en draaien. De introductie was op 22 juni 2010 en binnen een jaar was het een van best bekeken tv programma’s in Tanzania met meer dan 3 miljoen kijkers.

Dit zegt de klant over mij

“Ik heb Liesbeth leren kennen toen ze als vrijwilliger naar Tanzania kwam om haar steentje bij te dragen aan de voorbereidingen en de introductie van het (naar later bleek) zeer succesvolle dagelijkse debat- en actualiteiten Tv-programma Minibuzz. Niemand van de volledig lokale crew had hier ervaring hiermee, omdat MiniBuzz de eerste semi-live reality tv-show was in Tanzania. Vol passie en gedrevenheid wist Liesbeth orde in de chaos te scheppen om de trein van een dagelijkse productie (van live-opname, editing en uitzending diezelfde dag) in beweging te krijgen. Proactief als zij is, zag Liesbeth direct waar hulp en ondersteuning nodig was en wat er geregeld moest worden. En dat is precies wat we nodig hadden op dat moment: een denkende doener die zelfstandig haar eigen weg vond om elke dag weer de productie op gang te krijgen. Een niet geringe prestatie in het snikhete en moeilijk te navigeren Dar Es Salaam.”

Frank BierensSocial entrepreneur

Van idee tot resultaat, van business tot consument.
Hoe kan ik jouw organisatie verder helpen?