De opdrachtgever

XS4ALL is een telecombedrijf en was de eerste internet service provider in Nederland die in 1993 internettoegang aanbood aan de consumentenmarkt. Sindsdien is XS4ALL uitgegroeid tot een bedrijf met honderden medewerkers. XS4ALL staat bekend om zijn uitstekende klantenservice, ICT vakkennis en maatschappelijke betrokkenheid rond de internetonderwerpen als informatievrijheid en censuur.

Eind 2018 heeft de CEO van KPN besloten om onder één merknaam verder te gaan (KPN) en het merk XS4ALL op te heffen. Bij de zeer trouwe ‘fan-base’ van XS4ALL is dit besluit niet in goede aarde gevallen. Het besluit heeft dan ook gezorgd voor veel media-aandacht en de oprichting van het actiecomité ‘XS4ALL moet blijven’ en van een nieuwe provider Freedom. Uiteindelijk heeft KPN toch besloten dat de merknaam XS4ALL behouden zal blijven voor de bestaande klanten.

De opdracht

Het voorbereiden van de merktransitie XS4ALL naar KPN merkportfolio en een succesvolle migratie van XS4ALL klanten naar KPN met behoud van zo veel mogelijk klanten en klanttevredenheid.

Mijn rol

Als marketing consultant had ik een belangrijke bijdrage in het bepalen van de merktransitiestrategie inclusief de marketing-en communicatiestrategie. Onderdelen van deze strategie betroffen het benoemen van de verschillende branding- en brandlabel scenario’s XS4ALL (die in samenwerking met het reclamebureau zijn gemaakt), het analyseren, uitwerken en visualiseren van de touchpoint strategie (welke blijven XS4ALL, welke worden KPN) en het meten van het klantsentiment (in samenwerking met kwalitatieve marktonderzoekbureaus). Ik had vanuit XS4ALL zitting in het multidisciplinair KPN/XS4ALL programmateam en fungeerde als liaison tussen de afdeling XS4ALL Commercie en de betrokken KPN Consumentenmarkt afdelingen Brand-, Product- en Propositie management.

Dit zegt de klant over mij

"Ik heb het plezier gehad om 1,5 jaar met Liesbeth te mogen samenwerking voor het XS4ALL merk- en klant transitieprogramma. Liesbeth heeft op uitstekende wijze de verbinding met de verschillende projectteams gecreëerd en overzicht helpen creëren. En vanuit klantinzichten de vertaling gemaakt naar uitgangspunten voor het merk, de look & feel en de vertaling inspelend op de behoefte van de klant. Haar adviezen zijn altijd van hoge kwaliteit geweest hierbij. Dit altijd vanuit een warme band met de collega’s, met humor en flair!"

Floris DamenTeamleider marketingstream klant zijn XS4ALL

“Vanuit de klant denken zit bij Liesbeth in haar DNA. Sinds 2018 heeft Liesbeth in verschillende marketingrollen bij XS4ALL gewerkt, waaronder die van Teamlead Marketing, propositie marketeer en marketing consultant. Naast het goed valideren bij klanten heeft Liesbeth het vermogen om al vroeg in het creatie/design proces mensen uit uiteenlopende disciplines te betrekken. Door hierin te investeren creëert ze snel draagvlak, versnelt ze de denkkracht van het hele bedrijf en maakt ze impact. Liesbeth is enthousiast, creatief, enorm betrokken en een echte teamplayer. Een ware toevoeging voor een marketingteam, vooral als het om een traject gaat waarbij een nieuwe koers gevaren moet worden!”

Nienke RuisManager Commercie XS4ALL

“Liesbeth verdedigt klanten, als een leeuwin haar welpen. Ze ontwerpt oplossingen in de meest complexe marketingvraagstukken en weet mensen steeds opnieuw te motiveren om bergen werk te verzetten richting de beste oplossing voor de klant. Wat haar persoonlijk typeert is veel energie en creativiteit in groepssessies en klantonderzoek, en ze is altijd de eerste om te opperen een wijntje te drinken om even uit te blazen. Kortom, ik kan Liesbeth van harte aanbevelen, ze is binnen no time onmisbaar onderdeel van het team!”

Roos van Genuchtenmanager portfolio development KPN

Van idee tot resultaat, van business tot consument.
Hoe kan ik jouw organisatie verder helpen?